Türk Filmlerinin Gizli Kahramanı - Zafer Dilek

Ara 25 2016

Türk Filmlerinin Gizli Kahramanı – Zafer Dilek

Yeşilçam; dev ve ölümsüz bir çınar. Türk sinema tarihinin belki de en verimli dönemi. Teknoloji yok, yeterli ekipman yok, bütçe yetersiz fakat ortaya çıkan eserlere baktığımızda imkansızı başarmanın ne demek olduğunu daha iyi görüyoruz.

Bir örnek vermek gerekirse, Şeytan (Exorcist) filminde yatağın yükselme sahnesi vardır. Bu sahnede Hollywood önce iplerle yatağı yükseltiyor, ardından bu sahnenin bulunduğu film kareleri tek tek elden geçiriliyor ve ipler elle silinerek montajlanıyor. Yeşilçam yapımı Şeytan filminde de aynı sahnenin çekilmesi gerekiyor. Ee tabi bizimkilerde o bütçe yok, çözüm olarak siyah renkli ipler yatağa bağlanıyor ve bunlar odanın karanlık bölgelerine denk getiriliyor. Böylece çok daha ucuza aynı sahneyi çekmiş oluyorlar 🙂

Yazımızın konusu özellikle Türk filmlerinde saklı bir kahraman; Zafer Dilek. Kemal Sunal filmlerini halen severek izleriz ve izleyeceğimiz de kesin, filmlerden müzikleri çıkarttığımızda filmin neredeyse tamamını etkilemiş oluyoruz aslında. Peki kimdir Zafer Dilek?

30 Ağustos 1944 doğumlu Zafer Delikli adını doğduğu gün olan Zafer Bayramı’ndan alıyor. Daha sonraları mahkeme kararı ile soyadını Akansoy olarak değiştiriyor fakat müzik piyasasında hep Zafer Dilek olarak biliniyor.

Bir çok ünlü isme aranjörlük yapmış. Örneğin Sezen Aksu, Gülden Karaböcek, Edip Akbayram, Selami Şahin, Arif Sağ, Zekai Tunca, Bülent Ersor, Muazzez Abacı ve daha bir çoğu…

Aynı zamanda Garo Mafyan’ı aranjörlüğe yönlendiren isim Zafer Dilek.

1970’li yıllarda çıkarttığı enstrümental 45’likler ile tanınmaya başlıyor. Ardından bir çok şarkısını daha sonra Long Play’de (Uzun Çalar) toplayıp albüm yapıyor.

Yine bu yıllarda Banu Kırbağ ve kardeşi Hülya Kırbağ ile beraber bir Long Play oluşturuyor ve Zafer-Banu-Hülya üçlüsü olarak biliniyorlar.

Bu albümden en bilinen bir şarkıyı sizlerle paylaşalım:

Herkesin bildiği “Yaşadım mı? Öldüm mü?” şarkısının bestekarı aynı zamanda:

“3 Kağıtçı” filminde Satılmış Ağa (Ali Şen) ve gurbetten köyüne dönen Rıfkı’nın (Kemal Sunal) maceralarını izlerken bizi alıp götürüyor Zafer Dilek – Tokat Sarması ile:

veya “Sakar Şakir” filminde Şakir’e (Kemal Sunal) miras kalan bakkalı almak için Hacı Şen’in (Ali Şen) kurnazlıkları ve baltaya taşa vuruşunda çalıyor Zafer Dilek – Dilo Dilo Yaylalar ile:

Şaban’ın duygusal konuşmaları sırasında ve bir çok Türk Filmi’nde fonda çalan o dramatik müziği mutlaka biliriz :

Daha bir çokları var fakat yazımızda kendisini hatırlamak ve hatırlatmak için en bilinenlere yer vermek istedik.

Malesef bir çok filmde kullanılan müziği için ne kendisinden ne de yapımcı şirketlerinden izin istenmiş. Telif hakkı toplumsal bir yaramız zaten. Yapana saygı duymak ne haddimize(!)

İnternette yaptığımız araştırmada TeknoKulis sitesinde yer alan röportajda belirtmiş kendisi fırsat buldukça perşembe günleri Kadıköy’deki Barış Manço Kültür ve Sanat Merkezi’ne gittiğini, diğer sanatçı dostları ve hayranlarıyla buluştuğunu.

Umarız en kısa sürede yeni çalışmalarını görme fırsatımız olur Zafer Dilek’in. Kendisine güzel eserlerinden ötürü teşekkürlerimizi sunar, sağlık ve başarılar dileriz…

Kaynak 2

Cevap Yazın